Heel lang geleden, toen Wendy en ik nog maar net samenwoonden en we nog geen kinderen hadden, sneeuwde het een keer flink rond kerst. En wij wilden op kerstavond naar een concert. Om een uur of 8 stonden we bij de bushalte te wachten op de bus die ons naar het centrum zou brengen.
Maar de bus kwam niet.
DOWNLOAD dit artikel hier als PDF! Handig voor printen en ophangen 😉
De bus kwam ook niet na tien minuten. En ook niet op het moment dat de volgende bus eigenlijk al zou moeten komen. Toen we op de dienstregeling in het bushokje te keken, werd duidelijk waarom de bus niet kwam. Op kerstavond zijn alle buschauffeurs lekker thuis.
Verkleumd liepen we terug naar huis, trokken onze besneeuwde jassen uit en besloten er toch gewoon een leuke avond van te maken. De scones die we wilden bakken op eerste kerstdag, hebben we toen gemaakt en een uur later zaten we de heerlijkste scones met jam en clotted cream te eten.
En zo begon een nieuwe traditie.
Concerten of geen concerten, bussen of geen bussen, sneeuw of geen sneeuw – op kerst zijn er bij ons altijd zelfgebakken scones. En daar worden ook de kinderen inmiddels erg blij van.
Tradities en kerst zijn onlosmakelijk verbonden. Het is fijn om te weten dat sommige dingen altijd weer terugkomen. De tulband die mijn moeder bakt, de kerstkransjes in de boom, de kerstvieringen op school – inclusief de vieze glühwein en veel te zoete chocolademelk. Maar ook tradities van vroeger die waar ik als kind altijd naar uitkeek: mijn eigen kerstbal in de boom hangen, bij mijn oma op bezoek waar we altijd een boek kregen en een fijne film ‘s middags op tweede kerstdag.
En in dit artikel ga ik je 47 ideeën geven voor nieuwe, gave, originele, fijne, buiten-de-kaders tradities. Tradities waar je blij van wordt. Tradities die je zelf met je eigen gezin kunt gaan beginnen.
De herinneringen van later creëer je nu!
En als je er een beetje energie in stopt, dan kan kerst ook echt heel leuk zijn 😉
Familietradities zijn ijkpunten. En als het tradities zijn waar je blij van wordt kunnen ze een groot positief effect hebben op jezelf en je gezin:
- tradities geven een gevoel van identiteit en versterken de band in een gezin of familie. Het is het gevoel van ‘dit zijn de dingen die we altijd doen en daar worden we blij van’.
- tradities zorgen voor een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Wat er ook gebeurt in een gezin – zeker als het gaat om grote veranderingen als een verhuizing of verdrietige gebeurtenissen als het overlijden van iemand – het is fijn om te weten dat er bij jullie op kerstavond altijd warme chocolademelk met krentenbrood is. Ook als is oma daar misschien niet meer bij.
- tradities laten zien wat je voor wilt leven aan je kinderen. Voorlezen, spelletjes doen, lekker eten, naar buiten gaan, je waardering naar elkaar uitspreken. Het krijgt net een beetje meer glans als je dit ook met kerst doet.
- tradities verbinden generaties. Het is mooi om een traditie die al generaties in jullie familie is te blijven eren. Zo leg een je een link met je hele familielijn. Maar dat kan natuurlijk alleen als het een fijne traditie is en niet voelt als een vervelende verplichting.
- tradities creëren blijvende herinneringen. De scones met Wendy na het wachten op de bus, de ijstaart met vuurwerk in een restaurant met mijn familie vroeger en met mijn mooie kleren naar de kerstviering op kleuterschool. Het zijn herinneringen die blijven. Met je tradities creëer je je eigen herinneringen en die van je kinderen.
En het fijne van tradities is dat je ze bewust inzet. Ook al is je traditie dat je juist geen tradities hebt – dan is dat een bewuste keuze. Je kiest daarmee duidelijk wat jij belangrijk vind en hoe jij kerst wilt vieren.
De grote uitdaging is hoe je je tradities kiest. Je hebt allerlei fijne en minder fijne herinneringen uit je eigen jeugd. Je partner heeft die ook. En nu zijn jullie samen een gezin en ga je samen je eigen tradities creëren. Wat mij ontzettend heeft geholpen is om heel veel van het oude los te laten en te kiezen voor plezier en gemak. Als voorop staat dat het vooral leuk moet zijn en dat je er niet eindeloos aan hoeft voor te bereiden, hebben je tradities grote kans van slagen.
Het kan zijn dat je daarmee breekt met een lange familietraditie waaraan je ouders nog erg gehecht zijn. Maar als jij er niet blij van wordt – en je kinderen ook niet – waarom zou je het dan nog doen? Omdat het hoort? Omdat je niemand teleur wilt stellen?
Kerst wordt pas echt leuk als jij gaat doen waar jij en je gezin blij van worden. En je familie heeft daar vast een plek in, maar dan op een nieuwe manier…
Het is dus hoog tijd voor je eigen, leuke, mooie en moeiteloze kersttradities. Om je te inspireren heb ik hier een fijne lijst met goede ideeën voor je. Het zijn tradities van mezelf, maar ook van mannen uit de Vadervuur-training, de Vaderchallenge, Facebook-volgers en andere buiten-de-kaders-ouders.
Neem ze over of laat je inspireren tot je eigen tradities.
En laat vooral weten wat jouw eigen kersttraditie is of wat je nieuwe traditie gaat worden.
47 NIEUWE TRADITIES VOOR KERST
– FIJN EN RELAXED MET JE EIGEN GEZIN
1. Na het opzetten van de kerstboom er ‘s avonds met zijn allen onder gaan liggen en naar boven kijken. Zo is het net alsof je in het bos ligt en de sterren door de boom ziet.
2. Op kerstavond alle matrassen naar beneden halen en bij de kerstboom gaan slapen. En dan op kerstochtend ontbijt op bed met z’n allen.
3. Markeer het begin van de kerstvakantie met een vast uitje. Zoals warme chocolademelk drinken – of juist heel volwassen gaan borrelen – in jullie favoriete café.
4. Laat de kinderen elk jaar een eigen kerstbal of andere kerstversiering uitzoeken. Het is mooi om te zien dat ze hun eigen ballen weer terug zien bij het versieren van de boom. En ook leuk om te zien hoe hun smaak verandert.
5. Vertel het kerstverhaal – tijdens het ontbijt, de koffie of het kerstdiner – ook (of juist) als je niet gelovig bent. Ieder jaar kun je meer details toevoegen, afhankelijk van de leeftijd en de interesse van je kinderen. Dat vraag voor jezelf misschien een beetje huiswerk – de bieb of Google 😉 – maar je hebt er zelf ook weer iets aan. En je leert je kinderen ook hoe het nu zit met Jezus in de de kribbe, de kerstboom en midwinter en waar die kerstman nu opeens vandaan komt…
6. Maak er een traditie van om te stoppen met tradities waar je niet blij van wordt. Eet je met je familie met kerst altijd in een restaurant en heb je een baby, peuter of kleuter met wie dat niet werkt? Sla een keer over of stel een alternatief voor.
7. Laat iedereen in het gezin iets voor iemand anders maken. De cadeautjes pak je uit tijdens het kerstontbijt. Je kunt dit doen door lootjes te trekken waarop iedereen een aantal dingen schrijft waar hij blij van wordt. Wij doen dit zelf nu een paar jaar en dat leverde mij onder andere een kunstig geknutselde Volvo op en een doos vol zelfgemaakte aanmaakblokjes voor het kampvuur. Als je kinderen jong zijn, dan help je ze gewoon.
8. Verleg het initiatief van het organiseren van kerst naar de volgende generatie. Wie regelt kerst bij jullie? Je opa en oma, je ouders, jijzelf? Soms is het goed om het organiseren door te geven aan de volgende, jongere generatie. Voor een nieuwe impuls en meer gemak.
9. Haal de gitaar van zolder, laat de piano stemmen en ga heerlijk muziek maken. Er zijn zoveel mensen die wel muziek kunnen maken maar het niet meer doen, om wat voor reden dan ook. Zonde, gewoon weer beginnen, je kinderen vinden het geweldig.
10. Een boswandeling maken met kerst op de momenten dat iedereen nog in bed ligt of aan tafel zit: vroeg in de ochtend of juist in de avond. Met zaklampen!
11. Hang je complimenten in de boom. Schrijf op mooi papier – eventueel geknipt in kerstboompjes of sneeuwpoppen – complimenten aan elkaar of dingen waar je dankbaar voor bent. Bij het kerstontbijt of het kerstdiner lees je alles aan elkaar voor.
12. Zorg voor veel en fijne kerstmuziek. Zo voorkom je de Skyradio-sleur. Op Spotify vind je eindeloos veel fijne kerstmuziek. Acoustic Christmas – samengesteld door Spotify zelf – is een fijne afspeellijst. Maar zoek ook even verder, bijna alle artiesten maken kerstcd’s – vast ook jouw favorieten. En combineer die dan met prettige kinderkerstmuziek zoals Dirk Scheele of Cowboy Billie Boem.
13. Nodig op kerstavond, met kerst of op een andere moment in de kerstvakantie de mensen uit die geen partner of kinderen hebben en anders (misschien) alleen zouden zijn. Niet omdat die vrienden zielig zouden zijn, maar juist omdat je het met elkaar fijn wilt hebben. Merel doet dit elk jaar voor op tweede kerstdag: spelletjes spelen, een filmkijken met de kinderen en een potluck kerstdiner. ‘We proberen er voor te zorgen dat iedereen zich gehoord en zich geliefd voelt.’
14. De prachtige korte film The Snowman (op Youtube) kijken met zelfgemaakte pizza.
15. Als je cadeaus doet met kerst, maak er dan iets leuks van. En doe niet te moeilijk met eten. De moeder van Stephanie maakte altijd toast-hawaii op Heiligenabend om dat de kinderen geen geduld hadden om te eten terwijl er een stapel cadeaus onder de kerstboom lag. En Bas maakt een spel van de cadeaus door de kinderen er iets voor te laten doen: opdrachten, spelletjes, speurtochten. Zo wordt het leuker en minder graaien.
16. Op kerstavond samen met je lief en je oudere kinderen de kerst-special van ‘All You Need is Love’ kijken. Eric en Geertje doen dit elk jaar, ook nu hun drie dochters het huis uit zijn en niet altijd meer thuis zijn op kerstavond. Tijdens de reclameblokken worden lekkere hapjes tevoorschijn gehaald en zo glij je heerlijk de kerstsfeer in.
17. Haal je familie bij elkaar in jouw huis. Je kunt je eigen ouders en je schoonouders bij jou thuis uitnodigen. Je hebt dan voor zowel jou als je partner de familie bij elkaar. En je voorkomt dat je zelf aan het heen en weer rijden bent.
18. Ga op 1 kerstdag bij allebei jullie ouders op bezoek. Mijn eigen ouders en die van Wendy wonen vlak bij elkaar. Na een paar jaar slepen met de kinderen, blijven slapen en twee lange vermoeiende dagen, zijn we ze op dezelfde dag gaan bezoeken. Koffie drinken en lunch bij de één en het diner bij de ander. En na het diner met 3 slapende kinderen op de achterbank lekker terug naar huis.
19. Sinds een aantal jaar kopen we elke jaar een nieuw spel dat we in de kerstvakantie eindeloos kunnen spelen. Met kleine kinderen kan dat het populaire Boomgaard zijn. Carcassonne, Kolonisten van Catan of Ticket to Ride zijn fijne spellen om met oudere kinderen te doen. Veel spellen hebben ook een junior-variant. En als ‘ik kan niet tegen mijn verlies’ een dingetje is, probeer dan een coöperatief spel – zoals Boomgaard – te vinden waarin je samen moet werken. Of ga samen een grote puzzel maken.
20. Maak net iets meer werk van je kerstkaarten. Schrijf er een persoonlijke wens op, laat de kinderen hun naam schrijven op de kaarten of een mini-tekening maken. En stuur überhaupt kerstkaarten. Niet omdat het moet, maar omdat je er blij van wordt. En als je het helemaal persoonlijk wilt maken: geef ze af aan de mensen in de buurt. Persoonlijk contact is nog fijner!
21. Plan één kerstdag voor alleen jouw gezin, gewoon lekker thuis. Zo creëer je een fijne rustige bubbel. En misschien kun je die bubbel na de kerst nog wat langer vasthouden als je vrij kunt nemen van je werk. En als traditie 13 niet haalbaar is, ga dan het ene jaar naar jouw ouders en het andere jaar naar je schoonfamilie. Dat kun je eventueel ook nog uitbreiden naar Sinterklaas: 5 december bij de ene familie, kerst bij de andere.
22. Als je kind nog veel slaapt kun je ook het kerstdiner tijdens een van zijn slaapjes doen. Als je dit kunt plannen tenminste 😉 In die tijd kun je ook iets kerstigs met je andere kind doen. Niets zo fijn als 1-op-1-aandacht.
23. Maak iets lekkers dat echt bij jullie past. Zoals onze scones met jam en clotted cream. Of de hartvormige-wafels die Aram bakt met het wafelijzer dat hij van zijn oma kreeg.
24. Verras je kinderen elke jaar met iets nieuws. Zeker als ze klein zijn en veel voor het eerst meemaken is dit leuk. Zoals sterretjes branden of een vuurtje stoken in de tuin. Ga op zoek naar de verwondering.
25. Pak je eigen matras op en ga een nachtje logeren in de kamer van je kind.
26. Maak elk jaar een foto van jullie gezin bij de kerstboom. Helemaal leuk als je één herkenbaar element op de foto laat terugkomen. Zoals een opvallende kerstbal. Jullie veranderen, maar de kerstbal blijft hetzelfde.
27. Neem de tijd om stil te staan bij iets wat minder fijn was dit jaar. De eerste kerst nadat mijn vader was overleden was voor mijn moeder en ons allemaal een beladen moment. Ik heb die lading er toen afgehaald door toen we aan tafel gingen even stil te staan bij mijn vader en een glas wijn voor hem in te schenken. Het verdriet dat heel dag een beetje weggeslikt was, mocht er zijn. Het glas stond heel de avond op tafel. Zo was mijn vader er toch bij. En het was een fijne avond. Sowieso is het fijn om een dierbaar familielid of vriend (of een huisdier) die er niet meer is met de feestdagen toch een plek te geven, al is het alleen al door een kaarsje voor ze aan te steken.
28. Maak met elkaar zelf de kerstversieringen in de boom. Kerststerren, sneeuwvlokken, tekenen, zagen, plakken, anything goes. Of laat je kind iets van hem of haarzelf in de kerstboom hangen: een autootje, een knuffel…
29. Zorg met het hele gezin voor de maaltijd. Dit hoeft niet per se met kerst, maar kan ook een andere keer in de kerstvakantie. Verzin een menu, maak de verschillende gerechten, schrijf menu-kaartjes, dek de tafel feestelijk en geniet van elkaar. Dit is ook een superidee om je partner mee te verrassen als hij of zij tijdens de kerstvakantie gewoon moet werken.
30. Laat de kinderen mini-tosti’s maken van kerstkoekjes-vormpjes. Steek de vormpjes van kerstbomen, sneeuwpoppen, rendieren in boterhammen, kaas en andere dingen die je lekker vindt. Maak de tosti’s in de oven. En kerstkoekjes maken mag natuurlijk ook 😉
31. Haal dekens, hout en stoelen te voorschijn. Schuif de bank en de kast aan de kant en ga een middag lang apenkooien in je eigen huis. Bouw een hut, doe verstoppertje en ga daarna lekker voorlezen of eten in jullie eigen Villa Kakelbont.
32. Hou het kerstdiner zo relaxt mogelijk. Gooi je principes en Allerhande-plaatjes overboord en ga pannenkoekengourmetten. Of iets anders makkelijks. Of maak het van te voren klaar, zodat je het eten alleen maar op hoeft te warmen. Als jij relaxt bent, kunnen je peuters opeens wél een uurtje aan tafel zitten.
33. Trek lootjes in de week voor kerst met je gezin of familie en laat iedereen een zelfgemaakt cadeautje voor de ander maken. Die cadeautjes kun je met kerst onder de kerstboom leggen.
34. Bak of kook iets met je gezin voor iemand anders. Een buurvrouw in de straat, een ouder op school, het beste vriendje van je kind, een goede vriend, een oom of tante die je al lang niet meer gezien hebt. En breng het langs. Een kerstpakketje maken met een wat lekkere dingen erin kan natuurlijk ook. Geven is fijn!
35. Ga vooral naar buiten met kerst. Het bos in, het park in, rennen, tikkertje doen. Levend stratego met de hele familie, inclusief opa en oma. En daarna thuis lekker chillen met een kop warme chocolademelk. En als je toch buiten bent: zoek meteen naar mooie knutselmateriaal – takjes, dennenappels, stenen, mos – om een mooi kerstknutselwerkje van te maken.
36. Maak een vuurplek in de tuin (graaf een kuil of koop een vuurschaal) en bak broodjes of worstje bij het vuur. Of ga helemaal los en koop een ‘heksenpan’ en een driepoot en maak buiten een heerlijke kerstsoep of stoofpot. Ook leuk als activiteit met andere familieleden: iedereen is lekker bezig.
37. Op kerstochtend in pyjama een mooi kerstverhaal voorlezen – bij voorbeeld het kerstverhaal van Dick Bruna. En daarna fijne, stemmige kerstmuziek opzetten. Iets klassieks of de kerstliederen van Herman van Veen bij voorbeeld.
38. Maak een plek in je huis waar je allemaal kleine kerstspulletje neer zet. Geen herfsttafel, maar een kersttafel 😉 Dat kan de traditionele kerststal zijn. Al dan niet met van die mooie figuren uit de houten speelgoed winkel. Maar het kan ook een plek wordne waarin je kerstige speelgoedjes van de kinderen combineert met kersttakjes, een lichtje, houten figuurtjes. En ieder jaar komt er iets bij natuurlijk.
39. Ga naar de dierentuin of een museum – check wel even of ze open zijn 😉
40. Zoek van te voren de films die je rond kerst wilt kijken bij elkaar. Pak de DVD’s in en stop ze in een mandje. Op een goed filmmoment kun je er eentje uitpakken en die je met z’n allen gaat kijken. En als je alleen maar digitaal kijkt: je kunt ook titels op een briefje schrijven – of er iets moois van maken – en die in kerstenveloppen doen en dan weer in een mandje.
41. Op een regenachtige dag – of met oudejaarsdag – kun je de tijd nemen om samen met je partner en eventueel samen met je kinderen stil te staan bij wat je het volgend jaar wilt gaan doen en bereiken. Waar wil je meer van? Wat voor dromen zou je willen vervullen? Vraag het elkaar, pak potloden en stiften, schrijf het op, teken het, knip plaatjes uit tijdschriften, plak A4-tjes aan elkaar en maak een groot moodboard en hang het midden in de kamer op.
42. Eindeloos lang voorlezen uit een boek dat je kind nog niet kent en dat je zelf ook helemaal te gek vind. En ook dat boek – of die boeken – kun je inpakken en in een mand doen.
43. Zelf pindaslingers en vetbollen maken voor de vogels. Smelt een blok ongebruikt en ongezouten frituurvet in een pan en meng het met vogelzaad dat je los bij de dierenwinkel koopt. Check voor een goed recept de site van Vogelbescherming: www.vogelbescherming.nl/in-mijn-tuin/vogels-voeren/zelf-een-vetbol-maken-in-6-stappen
44. Ga samen zingen! Lekker meezingen met alle bekende kersthits, maar ook met alle fijne kerstkinderliedjes. Het grappige: ook nu de kinderen ouder zijn vinden ze het stiekem erg grappig om nog met Dirk Scheele mee te zingen.
45. Doe een ‘dit-waardeer-ik-aan-jou’ of ‘dit-vind-ik-leuk-aan-jou’ rondje tijdens het kerstdiner. Laat op verschillende momenten één van jullie iets leuks zeggen over alle anderen aan tafel. Of schrijf het op op briefjes en laat degene die het briefje krijgt het voorlezen.
46. Pak een keer goed uit en probeer een beamer te lenen – van je werk bij voorbeeld. Of koop er zelf eentje 😉 Kerstfilms zijn nog leuker als je ze projecteert op je muur.
47. De belangrijkste traditie is een traditie waar je blij van wordt. Dus vul kerst vooral in zoals jij het graag wilt. Hou rekening met wat voor jou en jouw gezin goed is. Maar ga niet voor ‘dit vind ik geloof ik wel aardig’. Maar mik op ‘oh, dit is zo gaaf, dat wil ik ieder jaar wel!’
En speciaal voor jou: het recept van onze hemelse en eenvoudige scones. Geniet ervan!
Ik wens je een mooie, ontspannen en inspirerende kerst toe.
DOWNLOAD hieronder dit artikel hier als PDF! Handig voor printen en ophangen 😉
En laat vooral jouw oude of nieuwe traditie achter in een reactie hieronder.
Heb het goed!
Jeroen | De Praktijkvader
PS Nog een nieuwe traditie starten? In januari begint Vadervuur weer. Dé training voor mannen die hun kinderen de beste vader gunnen (nog maar een paar plekken vrij!) Of kom naar het Praktijkvader Essentie Weekend in maart. Ook een aanrader!
En er zijn ook nieuwe data voor onze hooggewaardeerde dagtraining voor stellen: 'Liever de Liefde! Terug naar het plezier in je relatie'. Lees er hier alles over!
Er staan vele afspeellijsten met de naam Acoustic Christmas in Spotify 🙂
Allemaal vast mooi, maar welke is jouw favoriet?
hartelijke groet,
Pim
Ha Pim, goed dat je mailt. Ik bedoel ‘Acoustic Christmas’ van Spotify zelf, die met de meeste volgers. Het eerste nummer is (op het moment dat ik dit schrijf) ‘Carol of the Bells’ van Caroline Pennell. Veel luisterplezier!
Wat een mooie en ontroerende tips! Mijn partner en ik hebben twee jonge zoontjes en ik bedacht me laatst nog dat het tijd is om onze eigen tradities te gaan maken. Dankjewel!
Wat een super ideeën! Dank je wel, ik ga hiermee aan de slag en laat de kids zelf ook iets zoeken wat ze leuk vinden. 1 dag met elkaar vind ik heerlijk.
Mijn man werkte altijd op 2e Kerstdag dus het was altijd proppen op 1 dag.
Groetjes Anneke
Op kerstavond zijn onze meiden (inmiddels 20, 24 & 26 jaar) de laatste jaren niet meer alledrie thuis, maar wij zijn op kerstavond te vinden op de bank, voor de buis, want All You Need is Love de kerstspecial moet gekeken worden, een prachtige manier om heerlijk in het feelgood kerstgevoel te komen, een traantje wordt zo hier en daar weggepinkt. Een huisgemaakte hamburger of andere lekker makkelijk eten mag niet ontbreken en in de reclameblokken zorgen we voor koffie, thee, warme chocolademelk met slagroom en/of mini marshmallows, wijn, bier en hapjes tussendoor, zo glijden we lekker de kerstdagen in.
Mijn fijne traditie: eerste kerstdag naar mijn oma! Ik heb een lieve fijne vitale oma van bijna 82 die nog thuis woont. Bijna iedereen komt, en neemt zelf eten mee waar hij zin in heeft, mijn oma regelt alleen het drinken. Boerenkoolstamppot tot zalm, roti en kant & klaar. Er is van voorbij gekomen. Ik hou ervan!
En tweede kerstdag is voor ons vieren als gezin, lekker thuis
Hi,
Wat een leuke lijst is dit 😉
En ik neem aan dat ik, als alleenstaande mammie, hier vast wel wat mee kan (moet tenslotte ook n beetje de papa-rol op me nemen).
Oja… nog LAAAAAANNNG geen kerst, maar toch 😉
Hallo Jeroen,
Ik als net parttime geworden papa haal veel uit de lijst. Ik heb zelf nooit een kerst gehad dit draaide om genieten en luisteren naar wat je zelf echt wilt. Het is altijd een verplicht nummer geweest. Ik wil dit voor mijn kinderen anders,
Dank je !
Mooie lijst, alleen al vanwege de Snowman, ik ga het dit jaar proberen
Hey Jeroen,
Ontzettende leuke tips, ben er een beetje ontroerd door…
Dank je!
Liefs Gerjan
Dankjewel voor de inspiratie Jeroen. Genoeg ideeën om de kerstvakantie iets meer jeux te geven.
Graag gedaan Wiebe! En wat heb je uitgeprobeerd?