Je weet alles al. Echt. En je hoeft niets meer bij te leren.
Alles wat je nodig hebt om je kinderen op een fijne manier groot te brengen tot zelfstandige, authentieke, creatieve en empathische volwassenen, heb je al in huis. Daar kan ik – of wie dan ook – niets meer aan toevoegen.
Jij bent de beste vader voor jouw kind.
Er waren tijden dat ik daar zelf vaak aan twijfelde. Net als veel mannen heb ik de neiging om streng voor mezelf te zijn. Ik was te veel gefocust op wat ik niet goed deed, mijn valkuilen en mijn zwakheden. Totdat ik besefte dat ik ook iedere dag mijn kwaliteiten inzet – als vader, echtgenoot, man, waar dan ook. En dat is wat ik terugkrijg van mijn kinderen. Ze genieten van mijn humor, drang naar avontuur, zorgzaamheid.
En daar willen ze meer van. Ze willen meer van mijn essentie en mijn kracht. En ze willen minder van mijn frustratie, mijn somberheid en mijn onzekerheid. En dat wilde ik ze geven. Meer vertrouwen. Meer genieten. Meer plezier. Maar daarvoor was nodig dat ik terugkeerde naar de essentie: wat is nou echt belangrijk in het grootbrengen van de kinderen? En wat betekent dat in de dagelijkse praktijk van het gezin?
En die vraag wil ik ook aan jou stellen:
Weet jij wat écht belangrijk is voor jou in het grootbrengen van je kinderen?
Om je op weg te helpen met die vraag, geef ik je hier 7 reminders. Allemaal dingen die je eigenlijk al weet, maar die misschien een beetje ondergesneeuwd zijn onder alles wat je denkt dat ‘moet’ en ‘goed is’. Dit zijn de regels waar ik bij leef. En waar ons gezin op bloeit.
1. Het komt goed. Echt.
Opvoeden gaat veelal over kleine dingen die nu belangrijk lijken, maar dat eigenlijk helemaal niet zijn. Ben je echt bang dat je kind later niet met mes en vork eet of nooit iemand een hand zal geven? Laat deze dagelijkse strubbelingen gewoon los. Misschien duurt het dan net iets langer voordat hij echt netjes eet, maar het scheelt je bakken energie.
2. Laat je kind voelen dat je hem vertrouwt
Als je jezelf vaak ‘nee, niet doen, ‘kijk uit’ of ‘pas op want anders…’ hoort zeggen, geef je je kind ongewild de boodschap dat hij niet op zijn eigen inzicht moet vertrouwen. Natuurlijk hou je hem tegen als hij door een rood stoplicht wil rennen. Maar gelukkig is het risico in veruit de meeste situaties veel kleiner is. Laat je kind de wereld ontdekken en blijf zelf op gepaste afstand.
3. Ieder kind is uniek
Ieder kind heeft zijn eigen kwaliteiten en behoeften. En ieder kind wil daarin gezien worden. Kinderen grootbrengen vraagt dan ook dat je veel kijkt naar je kind. Als je je kind echt kent, weet je wat op welk moment de goede aanpak is. Voor de één is dat een pleister op een wond die nauwelijks bloedt, voor de ander is dat zeggen ‘Wow, je ging onderuit op je fiets, maar het was wel een coole stunt. Laat nog eens zien!’
4. Laat je kind risico’s nemen. Net als jij.
Je kind ontdekt de wereld met vallen en opstaan. Dat hoort bij het leven. Probeer dat niet te veel in te dammen. Laat hem op een gegeven moment alleen naar de supermarkt of de bibliotheek gaan. Daar groeit hij enorm van. En dat doet jou ook weer goed.
5. Geef toe dat je het soms ook niet weet
Je kind kijkt tegen je op. Je bent zijn grote voorbeeld. Ook als je het even niet weet. Probeer eens te zeggen ‘ik weet het niet’, als je kind iets vraagt en je geen idee hebt. Zeg vervolgens ‘wat denk jij zelf?’ Laat je kind zelf met een antwoord komen op de vraag waarom mensen ruzie maken of dieren doodgaan. Laat je verrassen.
6. Volg je hart en je intuïtie
Iedere ouder wordt doodgegooid met adviezen van deskundigen, familieleden en andere ouders. Soms onschuldig en goed bedoeld, maar even vaak betuttelend of zelfs aanvallend. Laat je niet van de wijs brengen door standaard-opvoed-advies toe te passen op jouw unieke kind. Jij kent je kind het beste. Jouw intuïtie zegt je wat je moet doen. Net als een leeuw of leeuwin weet wat het leeuwenjong nodig heeft. In je hart weet je wat het juiste is. Je kind vraagt van je dat je daar naar luistert.
7. Kinderen doen wat je doet, niet wat je zegt
Opvoeden gaat over je kind onder controle houden. Over uitleggen. Het tegenovergestelde is voorleven. Laat zien wat jij belangrijk vindt in het leven. Laat zien waar jij blij van wordt en hoe jij vindt dat mensen behandeld moeten worden. Geen woorden, maar daden. Wat je doet is wat je kind onthoudt. En dat is ook wat ze na gaan doen. Zoals Albert Schweitzer zei:
Adults teach children in three important ways: the first is by example, the second is by example, the third is by example.
En zeg eens eerlijk, dit wist je toch allemaal al?
Mooi – want dan hoef je er niet lang over na te denken. Breng het in de praktijk. Leef je waarheid. Laat je kwaliteiten zien.
En laat hieronder in een reactie weten wat die waarheid en kwaliteiten zijn. Daarmee maak je het zichtbaar voor jezelf en je inspireert anderen!
Warme groet!
Jeroen | De Praktijkvader
Nog één reminder! Volgende week vrijdag gaan we aan de slag met jouw waarheid, jouw kwaliteiten en het voorleven daarvan in de dagtraining Leef als een leeuw en brul op je rots! Over meer tijd, meer regie en meer plezier in je vaderschap. Check de video en meld je aan!
Wil je zelf meer weten over hoe je minder stress en meer plezier creëert in je vaderschap? Meld je dan meteen aan voor de blog-updates van De Praktijkvader en ontvang het gratis e-book ‘Hoe word je de vader die je wilt zijn? Van overleven naar sprankelen in 5 praktische stappen’.
Geef een antwoord