• VADERTRAININGEN
    • Waking up the King – online training – 20 januari
    • Vadervuur – 8 avonden – start januari 2021
    • Essentie Weekend
  • RELATIETRAININGEN
  • PODCAST
  • OVER JEROEN
    • CONTACT
  • IN DE MEDIA
  • DOWNLOADS
    • Hoe word je de vader die je wilt zijn? (PDF)
    • Ontspannen thuis bevallen en een rustige kraamtijd voor vaders (PDF)
    • Liever de Liefde! ❤ spelletje (PDF)
  • VURIGE VRIJDAG

De Praktijkvader

Haal de beste vader uit jezelf!

Nooit meer een druildag. 33 tips om je dag weer leuk te maken.

19 oktober 2016 Door Jeroen de Jong 5 Comments

praktijkvader druildag 33 tips vervelenDruildagen. Het is geen officieel woord, maar je kent ze vast. Van die dagen dat je kinderen zich vervelen en jij je ook doelloos door de dag heen beweegt. Is het al vijf uur? Komt je partner al bijna thuis? De sfeer in huis is niet optimaal en als je je kinderen aanspoort om van de bank af te komen, elkaar niet in de haren te gaan zitten en vooral ‘iets te gaan doen’ (ik hoor mijn moeder nog roepen), dan gaat dat nooit langer dan 3 minuten goed.

Natuurlijk weet je wel dat je iets moet gaan doen. Iets anders vooral. Want uit zichzelf komt het meestal niet goed met zo’n dag. Tenzij je iedereen voor de televisie zet of ze een tablet in de handen duwt. Maar daar heb je eigenlijk geen zin in. Of je hebt het al gedaan vandaag 😉

Wat er vooral moet gebeuren op zo’n dag – en ik spreek uit ervaring – is dat je in beweging komt. Wat er moet gebeuren is dat jij van de bank af komt en snapt dat als er iets gaat veranderen, dat jij die energie in moet zetten. Het zou enorm helpen als je je eigen verveling aankijkt en voelt waar jouw ontevredenheid of lamlendigheid vandaan komt. Een moment voor jezelf nemen, ademhalen, uit de drama’s van deze dag stappen en met een frisse blik naar je kinderen kijken. En dan komt er vanzelf een geïnspireerd idee of een bevlogen actie waarmee je een positieve draai aan de dag gaat geven.

Maar soms lukt het gewoon niet. Geen inspiratie. Wel verveling. En je zou wel iets willen bedenken, maar je kunt gewoon niets bedenken. Want alles is stom, vervelend, en saai, zoals je kinderen zouden zeggen.

En daarom heb ik – met hulp van een aantal mannen uit de Vadervuur-trainingen – speciaal voor jou een lijst gemaakt met 33 ideeën die je wel kunt gaan doen op zo’n druildag. Het zijn allemaal dingen die geen geld kosten – of nauwelijks – en die je meteen zonder voorbereiding uit kunt gaan voeren.

Dat betekent tegelijkertijd ook dat het niet de meest wereldschokkende, originele, Pinterest-proof activiteiten zijn. Natuurlijk kun je deze ook zelf bedenken. Als je goed in je vel zit, als de zon schijnt, als iedereen meewerkt. Maar deze lijst is juist bedoeld voor druildagen: de dagen dat je het juist even niet kunt bedenken.

Lees de lijst goed. Download de PDF en print hem uit. En hou hem onder handbereik. De volgende keer dat jij en je kinderen een druildag hebben laat je je kind een getal tussen de 1 en de 33 noemen. Grote kans dat je druildag een topdag wordt. Have fun!

1. Ga op weg zonder doel

Pak de fietsen of zet je kind in het kinderzitje of de fietskar. Trek je schoenen aan, doe de draagdoek om of pak je skates en neem je kind mee op een manier die daarbij past. Zonder doel bewegen maakt je hoofd leeg, de beweging zorgt dat je lekker in je lijf zit en de rest van de dag is wél gevuld met energie.

2. Spelletjes doen

Bordspellen en kaartspellen zijn er genoeg. En van alle leuke grote spellen zoals Kolonisten van Catan zijn tegenwoordig ook jeugdversies te koop. Maak een lijstje van de spelletjes die jij leuk vond als kind en van de spellen die nu leuk vindt om te doen. En zorg dat je kinderen die spelletjes ook kunnen doen. Nog een tip: zorg ook voor spelletjes die je in 10 minuten kunt doen. Fijn voor een dood moment of als je ergens op zit te wachten. En voor degenen die moeite hebben met winnen en verliezen – zoals bij mij thuis – zijn er ook veel spellen waar je samenwerkt om te kunnen slagen. Zoals Boomgaard of het grote In de Ban van de Ring spel.

3. Bak een taart of een cake

Of muffins of scones natuurlijk. De kinderen kunnen natuurlijk prima helpen met mixen, wegen, en de beslagkom uitlikken. En na afloop heb je ook nog eens een resultaat om op te eten. Ook handig als je fruit hebt dat niet meer helemaal mooi is. Een appel-crumble is zo gemaakt. En lekker over-de-top: de baksels versieren met alles wat je in huis hebt.

4. Speeltuin-bingo.

Vooral geschikt als je ergens woont met meerder speeltuinen in de buurt. Of als je zin hebt om veel te fietsen. Ga naar een speeltuin in de buurt en blijf daar een kwartier en ga vervolgens naar de volgende speeltuin. En dan weer naar de volgende. Eventueel uit te breiden met een lesje kaartlezen.

5. Lachtherapie!

Werkt vooral goed met wat oudere kinderen. Ga tegenover elkaar zitten, kijk elkaar aan en begin langzaam te glimlachen, te grinniken en uiteindelijk hardop te lachen. En laat jezelf lekker gaan. Alleen je kinderen zijn erbij 😉

6. Muziek maken

Speel je een instrument? Maak een songbook met liedjes die jij leuk vindt om te spelen en laat je kinderen lekker meezingen. Maakt niet uit of het in het Nederlands is of niet. Muziek maken doet iedereen goed.

7. Film kijken

Lekker met je kinderen op de bank kruipen met een deken en één van jouw favoriete kinderfilms kijken. Helemaal top: leen de beamer van je werk voor het echte bioscoopgevoel.

8. Naar het bos!

Of het nu herfst is of niet, in het bos is het altijd fijn. Rennen, spelen, kastanjes zoeken (om later te poffen!). En als je geen bos in de buurt hebt, stap dan een keer in de auto en rij wat langer. Ik ben zelf opgegroeid in Rotterdam en ik vond het altijd super als mijn vader me meenam richting Brabant voor ‘het echte bos’.

9. Bouw hutten in je huis

Dekens, stoelen, tafels. Anything goes. En daarna natuurlijk lekker picknicken in de mooie hut. Een indoor-picknick – op een kleedje op de grond eten – is natuurlijk sowieso een goed idee.

10. Nog een keer naar het bos

Maak een eierdoos en teken aan de binnenkant van het deksel de dingen die jullie gaan zoeken – of plak er plaatjes van – eikels, dennenappels, steentjes, bladeren van een eik of beuk, wormen (?) en ga ze vervolgens zoeken.

11. Laat je kind de weg wijzen

Samen fietsen en je kind laten bepalen welke kant je opgaat. Links of rechts, je kind geeft het aan. En dan kun je op een mooie plek stoppen om te genieten van het uitzicht.

12. Tekenen!

Leg de tafel vol met papier pak alle stiften en potloden en ga lekker tekenen met elkaar. Je kunt ook vragen aan je kinderen wat ze willen dat jij tekent. Of maak samen een tekening op een vel A3-papier.

13. Eindeloos voorlezen

Dit is altijd mijn eigen toevluchtsoord geweest. Ik heb de kinderen altijd voorgelezen en doe dat nu – hoe groot ze ook zijn – nog steeds. Boeken zijn er genoeg, maar zorg ook zeker voor boeken die jij leuk vindt om voor te lezen. Je kan dit alleen maar doen als je er zelf genoeg plezier in hebt. En ja, Harry Potter voorlezen is echt geweldig…

14. Op excursie

Op pad in de natuur of de stad of een museum met een gids. Check je huis-aan-huis-blad voor een wandeling bij jou in de buurt. Dit vraagt natuurlijk iets meer vooruit kijken, maar misschien heb je gewoon geluk en is er een excursie op jouw druildag.

15. Gewoon de deur uit lopen

Naar buiten gaan bij jou op straat en gewoon gaan spelen: verstoppertje, tikkertje, door de plassen stampen. Kijk wat er voor handen is en volg je kind.

16. Vuur maken

Vuur maken in de tuin. Een vuurkorf, vuurschaal of vuurkuil is eigenlijk onmisbaar in je leven als vader. Vuur is magisch en elk kind vind het heerlijk om stokjes in het vuur te gooien of – als ze er groot genoeg voor zijn – zelf vuur te maken. En het is heerlijk mindfull om als het vuur brandt er lekker in te staren en je eraan op te warmen.

17. De tuin in

Maak van je tuin een fijne speelplek. Een trampoline, een schommel, een grasveldje met een doel om te voetballen, een modderkeuken. Ook op de dagen dat weer minder is. Met een jas aan is het nooit echt koud. Maar ook zonder alle attributen is je tuin een fijne plek om spinnen te zoeken, een tuintje te maken of gewoon even lekker op en neer te springen.

18. Naar de bibliotheek!

De bibliotheek is je beste vriend. Wat is er mooier dan een plek waar je kinderen gratis boeken en films mogen uitzoeken om mee naar huis te nemen. Zo’n grote stapel van wel tien boeken. Heerlijk! En vaak kun je in de bieb zelf ook lezen, spelen, rondhangen. Een gave tip: veel bibliotheken hebben een e-mailservice waarbij je de nieuwste titels in je mailbox krijgt. Die kun je vervolgens reserveren en als ze voor je klaarstaan krijg je weer een mail. Moeiteloos en altijd een verrassing.

19. Koeien kijken

Ga op zoek naar koeien in de wei en ga gewoon aan het staan. Koeien zijn nieuwsgierig en ze komen vaak naar je toe. Geweldig leuk want die koeien gaan met hun natte snuivende neuzen soms toch wel erg dichtbij staan. Kan natuurlijk ook met paarden en ezels.

20. In bad

Ga samen in bad. Zolang het past is het heerlijk om samen met je kind in bad te gaan. Zeker als het buiten een beetje koud is. Bad vollopen, eventueel een relaxed muziekje erbij voor jezelf en lekker badderen. En het niet allemaal past, je kinderen samen in bad zetten en er lekker bij gaat zitten. Ondertussen kun je je scheren, lekker praktisch 😉

21. Zaklampen!

Nu het ‘s avonds lekker vroeg donker wordt is het leuk om met zak- of hoofdlampen op naar buiten te gaan. Gewoon door de wijk, of (again!) het bos in – als ze durven. Maar binnen kan ook. Alle lampen uit en dan samen dwalen door de kamers. Wel even afstemmen op hoe veilig je kind zich voelt in het donker natuurlijk.

22. Aan de schoonmaak

Terwijl je kinderen in bad zitten kun jij de badkamer soppen, maar nog leuker is het om gewoon lekker te gaan opruimen met z’n allen. Stofzuigen, kamers opruimen, was in wasmachine doen, sokken sorteren. Wacht er vooral niet mee tot je kinderen op bed liggen, maar betrek ze erbij.

23. Spelen met jouw speelgoed

Misschien heb jij een hobby waarbij je veel eigen dingen hebt verzameld. Gereedschap, kampeerspullen, zakmessen of andere dingen waar ze normaal niet mee mogen spelen. Haal alles te voorschijn en laat het je kinderen ontdekken. Zo leren ze jou ook een beetje beter kennen.

24. Spelen op een andere plek

Ook zo’n magische truc: neem het gangbare speelgoed mee naar een plek waar je normaal niet speelt: jullie bed, de zolder, de tuin.

25. Mag ik een ijsje?

Met een paar euro op zak een wandeling of fietstocht maken naar de ijssalon of dat leuke koffietentje. En zorg dan dat je ook iets lekkers voor jezelf haalt.

26. Dozen zijn alles

Haal een stapel dozen bij de supermarkt – of kijk wat je zelf aan verpakkingsmateriaal van al je online aankopen in huis hebt – en ga ermee aan de slag. Een kasteel bouwen, een totempaal, een boot, een doos kan alles worden.

27. Op berenjacht gaan

Lees eerst het fijne boek ‘We gaan op berenjacht’ van Helen Oxenbury – verplicht in de kast – en ga lekker naar buiten om te lopen, te rennen, te stampen en natuurlijk de beer te zoeken.

28. Een schommel maken

Van een flink stuk touw kun je zelf eenvoudig een schommel maken aan een boom. Of – als je die hebt – aan een draagbalk in huis.

29. Tower of power

Lego of Duplo leent zich voor van alles, maar daag je zelf eens uit en ga samen met je kinderen de hoogste toren bouwen. Kom jij bij het plafond?

30. Filevorming

Alle speelgoedauto’s achter elkaar zetten en dan samen gaan kijken welke de mooiste is. Of ze op kleur, grootte, merk of wat dan ook sorteren. Veel kinderen en vaders worden hier rustig van 😉

31. Verven, dit keer wel

Een keer wel de verfspullen uit de kast halen en niet denken ‘o, dit wordt een zooitje’. Lekker veel papier op tafel leggen en mooie schilderijen maken. Plakkaatverf is echt super. Maar je kunt ook verven met iets anders: een tandenborstel, een stokje, je handen, je voeten…

32. Soep maken

Wat ik vaak met Roos deed – en af en toe nog steeds – is heksensoep maken. Het is een soort stoei/massagespel waarbij ik haar op de bank leg en vervolgens doe alsof zij de wortel is die ik in stukken hak, de pan is die ik op het vuur zet, het water wat ik in de pan gooi. Bij alles verzin in een manier van aanraken, soms zacht, soms stevig, die past bij wat we aan het doen zijn. De ene keer is het heel erg uitgelaten, de andere keer een stuk ingetogener. En de rollen kunnen natuurlijk ook omdraaien!

33. Rocken!

Je eigen muziek opzetten die je kinderen (nog) niet kennen en dan – met of zonder luchtgitaar – helemaal losgaan. Niets heerlijker voor mij dan keihard ‘Born to Run’ van Bruce Springsteen meezingen. Maar als Rammstein meer jouw ding is, gewoon lekker doen!

En wat zijn jouw tips? Deze lijst is natuurlijk maar het topje van de ijsberg. Dus laat vooral weten wat jij doet om een draai te geven aan zo’n druildag. Ik ben benieuwd!

 Download dit artikel hier als PDF! Handig voor printen en ophangen 😉

Per, Robbert, Wiljo, Harald, Thierry en Sander bedankt voor de input. Volgens mij hebben jullie nog veel meer tips 😉

Heb het goed!
Jeroen | De Praktijkvader


praktijkvader e-book banner

Filed Under: Uncategorized, voorleven

Comments

  1. kasimir says

    20 oktober 2016 at 14:17

    Leuke lijst! Ga de dingen die ik zelf nog niet doe zeker eens uitproberen. Wat bij ons altijd goed werkt zijn rolletjes plakband, Onze zoon Kees maakt hele constructies door plakband door de hele kamer op te hangen.

    Beantwoorden
  2. Remco says

    20 oktober 2016 at 14:44

    Super lijst! Ik heb sinds kort elke woensdag vrij met de kids en had zo nu en dan wel eens de vraag: “wat zullen we eens gaan doen?” Nu niet meer! 😃

    Beantwoorden
  3. Eric says

    20 oktober 2016 at 16:40

    Gave lijst! Ik heb gisteren met Steffie nog nr 19 gedaan, echt leuk!
    Zelf gebruik ik vaak ‘ik zie ik zie wat jij niet ziet’. Kan altijd en overal. Bijvoorbeeld als je nog even in bed wilt blijven liggen maar je kind al wat met je wil doen.

    Beantwoorden
  4. Rick says

    22 oktober 2016 at 19:27

    Gave lijst Jeroen. Dank!

    Beantwoorden
  5. Matthias says

    9 november 2016 at 18:39

    tof
    toevoeging: bladeren zoeken, en dan omgekeerd (met nerven naar boven) onder een dun papier leggen en dan kleuren zodat de bladstructuur zichtbaar wordt

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[Gratis Download] Hoe word je de vader die je wilt zijn? Van overleven naar sprankelen in 5 praktische stappen.

Mooi, helder en praktisch e-book. Je kunt meteen aan de slag met jouw vaderschap. Meer dan 3.500 betrokken vaders gingen je voor.

Je gegevens zijn veilig. Natuurlijk.

vadervuur praktijkvader jeroen de jong training cursus vaders vaderschap

Populair deze maand:

  • Vaccineren is niet zonder risico. Frank Ruesink over vaccinatieschade, moedig vaderschap en liefdeloosheid in de politiek
  • 25 inspirerende quotes voor vaders
  • Alles is familie! Else Marie van den Eerenbeemt over hoe jij het beste om kunt gaan met alles wat er tussen jezelf, je partner, je kinderen en je ouders speelt
  • Je kind is boos. Jij ook. En waarom dat precies de bedoeling is.
  • Van nachtouders naar slapen als een leeuw. Hoe slaap je echt lekker met jonge kinderen?
  • Opvoeden is een spel. Steven Pont over waarom kinderen grenzen moeten overschrijden en risico’s moeten nemen én waarom hij een strenge vader is
  • Samen fikkie stoken: hoe maak je een kampvuur dat echt brandt?
  • Je weet niets over kinderen opvoeden. En waarom dat geen enkel probleem is.
  • Kinderen zijn geen puppy’s. Jürgen Peeters over opvoeden zonder straffen en belonen en hoe je wél grenzen stelt
  • 47 nieuwe tradities voor een fijne kerst met je kinderen – precies zoals jij het wilt [+ handige PDF]

Vadervuur bij BNNVARA

https://www.youtube.com/watch?v=rjXAMcJE_P4

Lang interview door Patrick Kicken

https://www.youtube.com/watch?v=Hg6eD0LYumU&t=1147s

In de pers & media:

praktijkvader in de media

De Praktijkvader = Jeroen de Jong

Natuurlijk wil je meer weten over wie er achter de Praktijkvader zit. Daar zou ik ook nieuwsgierig naar zijn. Lees snel verder...

Nieuwste berichten

  • De jungle oordeelt niet. Wiggert Meerman over ayahuasca, vader worden en persoonlijk leiderschap in tijden van corona
  • Je weet niets over kinderen opvoeden. En waarom dat geen enkel probleem is.
  • 47 nieuwe tradities voor een fijne kerst met je kinderen – precies zoals jij het wilt [+ handige PDF]
  • Vaccineren is niet zonder risico. Frank Ruesink over vaccinatieschade, moedig vaderschap en liefdeloosheid in de politiek
  • Kickstart je vaderschap. Robin van Tilburg over vaderschapsverlof, investeren in herinneringen en de ‘joy of missing out’

Vind wat je zoekt

De Praktijkvader · Vuurstokers sinds 2012