Dat de relatie met je partner verandert op het moment dat je kinderen krijgt, hoef ik jou niet te vertellen. En dat het onderhouden van die relatie met je partner steeds verder naar beneden zakt op je prioriteitenlijstje van kinderen, werk, huishouden, sociale verplichtingen is waarschijnlijk ook niets nieuws.
Maar eigenlijk is het natuurlijk heel gek, dat het niets nieuws voor je is. Op het moment dat je kinderen krijgt, wordt het blijkbaar heel vanzelfsprekend dat je minder aandacht gaat besteden aan je partner. Volgens sommige onderzoeken hebben de meeste stellen met kinderen gemiddeld minder dan 8 minuten echt contact met elkaar. Acht minuten. Nog niet eens!
En dat is natuurlijk niet wat je wilt. Je bent ooit gek op je partner geworden en wilde juist heel veel tijd met hem of haar doorbrengen. Eindeloze gesprekken, talloze uitstapjes, samen uitslapen, heerlijke vrijpartijen. Je kon er geen genoeg van krijgen. Verliefdheid gaat over en maakt plaats voor iets anders, dat is niet meer dan natuurlijk. Maar we voelen allemaal aan dat dat wat na die verliefdheid komt toch echt iets anders zou moeten zijn dan maximaal 8 minuten echt contact per dag.
Het probleem is alleen dat het vaak lastig om er achter te komen wat je dan wél wilt in je relatie. Juist omdat je het zo druk hebt met van alles, heb je geen tijd om letterlijk stil te staan en te bedenken of te voelen wat je anders wilt. Terwijl dat het allerbelangrijkste is: weten wat jij wilt.
Tijdens onze ‘Liever de Liefde! Terug naar het plezier in je relatie’-dag staan we uitgebreid stil bij die vraag: wat is jouw verlangen als het gaat om je relatie. Die vraag stellen we aan beide partners afzonderlijk. Het is voor ons de vraag waar alles mee begint. Als jij weet wat jouw verlangen is, dan kun je ook stappen gaan zetten om dat verlangen waar te maken. En hoe concreter je zowel je verlangen formuleert als de vervolgstappen, hoe groter de kans op slagen. Dus:
- Wat is je grootste verlangen in de relatie?
- Welke stappen ga je zetten om dat voor elkaar te krijgen?
De eerste stap – het formuleren van je verlangen – moet jezelf doen. Maar je hebt vast al wel een idee. Vaak gaat dat verlangen over ‘meer verbinding voelen’, ‘niet alleen vader en moeder, maar ook geliefden zijn’, ‘meer intimiteit en genieten van elkaar’ of gewoon ‘lekker veel lol hebben samen’. En als je het niet precies weet kun je voelen waar je grootste gemis zit. Als je die omdraait kom je vaak bij je verlangen uit.
Bij de tweede stap gaan we je op weg helpen. Samen met veel deelnemers van onze ‘Liever de Liefde!’-dagen hebben we een mooie lijst gemaakt met 33 tips die je meteen kunt toepassen om jouw verlangen te realiseren. Hoe concreter hoe beter!
We wensen je veel inspiratie, plezier en natuurlijk veel liefde toe!
Download de PDF en print hem uit! Lees hem goed. En hou hem onder handbereik voor instant-liefdes-inspiratie. Let love rule!
Weet jij je verlangen al? Dan krijg je hier 33 tips om dat verlangen waar te maken!
1. Alle huishoudelijke en sociale verplichtingen uit je handen laten vallen en echt de tijd voor elkaar nemen.
2. De tijd nemen om elkaar echt aan te raken, zonder dat dit per se tot seks hoeft te leiden. Een wekelijkse massage – of elkaar gewoon intuïtief aanraken – is heerlijk.
3. In gesprekken beter luisteren naar elkaar en je eigen oordeel/mening even op pauze zetten. Zo hoor je de andere beter en laat je hem of haar meer toe.
4. Elkaar complimenten of je waardering uitspreken. Kleine complimenten als ‘wat fijn dat je gekookt hebt’ of grotere complimenten als ‘ik ben trots op hoe jij je vak uitoefent.’ Check dan ook of de ander de complimenten kan horen, het is vaak moeilijk om een gemeend compliment echt in ontvangst te nemen.
5. Ook tijdens drukke dagen of avonden bewust momenten maken voor elkaar. Je hebt altijd 5 minuten.
6. Regelmatig tijd nemen voor een goed gesprek. Niet alleen over de kinderen, maar juist over verlangens die je nu hebt, toekomstdromen, boeken of films waar je blij van wordt etc.
7. Regelmatig samen iets doen wat jullie leuk vinden: een spel doen, muziek maken, eten zonder de kinderen, samen douchen.
8. Laat de ander weten wat jij wilt en behoefte aan hebt en vraag aan de ander waar zijn of haar behoeftes zijn. Spreek ze uit en vraag ernaar, want als je er naar zit te raden weet je het nooit.
9. De dingen die je samen wilt doen ook echt inplannen in de agenda. En je er aan houden! Spontaniteit en een druk gezin gaan niet altijd even goed samen. Of tijd vrijmaken in je agenda en op dat moment – spontaan! – kijken wat jullie willen doen.
Spontaniteit en een druk gezin gaan niet altijd even goed samen.
10. Je Netflix-abonnement opzeggen. Of je serie-inname drastisch terugschroeven 😉
11. Vaker leuke activiteiten inplannen met het hele gezin. Bijvoorbeeld elke weekend een ‘kleine’ activiteit als naar het bos, strand, speeltuin, de stad etc. En elke maand of elke twee maanden iets groters, zoals een dag naar een andere stad, een museum, een pretpark, de bioscoop. En als je echt uit wilt pakken: de ‘Super Happy Fun Day’ – een dag die je helemaal vol plant met leuke dingen. Dus én ergens ontbijten én een mooie wandeling én de speeltuin én picknicken én het zwembad. Laat je fantasie met je op de loop gaan.
12. Voor als je oudere kinderen hebt – of jonge kinderen die weinig slaap nodig hebben – laat de kinderen door de weeks op tijd – bij voorbeeld 21.00 uur – naar hun eigen kamer gaan, dan heb je ook elke avond toch nog even tijd samen.
13. Twee avonden per week – of vaker – de televisie, computer en telefoon uit en dan de tijd voor elkaar nemen.
14. Ook in dit kader: de televisie uit de slaapkamer verwijderen en geen telefoons mee naar bed nemen.
15. Zondag = gezinsdag. Niemand in het gezin heeft andere afspraken op deze dag en feestjes en verjaardagen kunnen alleen als je past. Ook doordeweeks kun je een dagdeel afspreken waarop je geen praktische to-do-dingen gaat doen.
16. Toon oprechte interesse in je partner door vragen te stellen over zijn of haar dag.
17. Neem de tijd om je eigen dingen te doen. Maak tijd en ruimte voor jouw individuele wensen: regelmatig een rondje wandelen, sporten, afspreken met een vriend of vriendin etc.
Maak tijd en ruimte voor jouw eigen wensen. Weet wat jij wilt.
18. Maandelijks – of 1 keer per 2/3 maanden – een oppas regelen en een hele dag of langer samen op pad gaan.
19. Samen even lekker gek doen: dansen in de woonkamer, samen een sprintje trekken als je buiten bent, stoeien op de bank of op bed, anything goes!
20. Tegenover elkaar gaan zitten en elkaar – zonder iets te zeggen – 5 of 10 minuten aankijken. Spannend!
21. Laat de ander genieten van jouw kwaliteiten. Wat kun jij echt goed? Koken, masseren, muziek maken, hout bewerken, speurtochten maken, breien? Verwen je partner en geniet van hoe hij/zijn geniet.
22. Samen plannen maken over wat jullie willen doen, leren, ervaren in jullie relatie.
23. Telefoons uit tijdens het avondeten. Of langer als je het aandurft.
24. Elkaar bewust zoenen of een knuffel geven als je weggaat of weer thuiskomt.
25. Regelmatig om 21.00 uur naar bed. Zodat ‘morgen moet we vroeg op’ geen geldig excuus is om niet te gaan vrijen.
26. Tijdens een gesprek bewust vragen naar de mening of visie van de ander ‘Hoe zie jij dit?’ of ‘Hoe zou jij dit aanpakken?’
27. Een leuke verrassing regelen voor de ander, zonder hier over te overleggen. Maar zorg dan wel dat alles – bij voorbeeld opvang voor de kinderen – helemaal geregeld is en dat je partner daar niet voor opdraait.
28. Voor als je wat teruggetrokken bent van nature: probeer tijdens een gesprek met je partner te zeggen hoe de dingen voor jou voelen of zijn. Laat je horen!
29. Af en toe om een knuffel vragen. Of nog beter, geef wat je wilt ontvangen, dus stap op je partner af en geef hem of haar die knuffel.
30. Elkaar gedurende de dag af en toe bewust aanraken: een hand op de schouder, een kus op het hoofd.
31. Creëer een eigen dagelijks ritueel. Van elke ochtend samen een kop koffie drinken of samen de hond uitlaten tot elkaar in bed voorlezen of voor het slapen tegen elkaar zeggen waar je die dag dankbaar voor bent.
Creëer een eigen dagelijks ritueel voor jullie samen.
32. Weet waar je partner blij van wordt (muziek, films, boeken, kleren) en verras hem of haar daar een keer mee. En laat je partner dan helemaal vertellen waarom StarWars – of dat andere natuurlijk – zo geweldig is.
33. En als laatste een heel belangrijke: wees eerlijk en zorg goed voor jezelf. Harrie Jekkers zong het al: ‘Ik hou van mij. En ik meen het echt.’ Ware liefde begint bij jezelf.
We wensen jullie veel plezier met deze mooie lijst van 33 tips. En laat in de reacties hieronder vooral weten wat jouw favoriete tip is. Of wat jij nu al doet om het goed te hebben in je relatie.
Misschien is je verlangen lastig te realiseren of raken jullie elkaar snel kwijt als jullie het hebben over de dingen die echt belangrijk zijn. Je bent niet de enige bij wie dat gebeurt. Maar ook als dat aan de hand is, blijf je verlangen voelen en houd het op de agenda. Zonder dat de verantwoordelijkheid voor het vervullen van het verlangen bij de ander legt.
Het is jouw verlangen. En het bespreekbaar maken en vervullen is jouw verantwoordelijkheid. Hoe lastig dat soms ook is. Maar hoe serieuzer jij je verlangens neemt, hoe meer ruimte je creëert voor oprechte en stromende liefde.
Download de makkelijk leesbare PDF! Handig voor printen en ophangen 😉
Heb het goed!
Jeroen | De Praktijkvader
Ha Jeroen, leuke tips! Een mooie opstap naar het leve de liefde jaarprogramma,
We kunnen niet wachten!
Groet,
Tijmen
Hele handige en leuke tips die zeker invloed hebben! Ik ga er zeker wel wat mee doen.